fbpx
mad på tur - turmad - morgenmad

Mad på tur – 3 nemme måltider

“Mad på tur” er emnet i denne lille serie af indlæg, og det er blevet tid til at dykke ned i noget konkret. Jeg har glædet mig til at inspirere med tre nemme måltid: morgenmad, frokost og aftensmad. Så bliver der mere tid til at nyde selve turen, og mindre tid med potter og pander.

Mad på tur skal være lækkert og nemt

Som jeg skrev i mit forrige indlæg om turmad, synes jeg mad på tur skal være lækkert og nemt. Jeg har ét princip der gælder for al mit mad: når jeg er på tur, vil jeg gerne bruge dagen i bevægelse. Derfor skal maden være nem at tilberede. Jeg vil ikke bruge tid i lejren på madlavning, så jeg går efter princippet om, at alt min mad skal blive spiselig kun med brug af vand (koldt eller varmt).

Jeg skal aldrig brug energi på at varme maden op i en gryde, men kan nøjes med at hælde kogende vand over maden. Den primære grund er i virkeligheden at jeg hader at vaske op, og en gryde der kun har kogt vand skal aldrig vaskes op 🙂 Af samme grund har jeg heller ikke et decideret spisesæt med på tur.

Minimalistisk mad på tur giver overblik

Det eneste jeg har med på tur er en ske, en kop og en tom pose fra frysetørret mad. Jeg pakker alt min mad i fryse/kogeposer som jeg kan spise direkte fra. For at gøre det lidt nemmere og holde maden lidt varmere, så har jeg gemt nogle poser fra frysetørret mad. Jeg har spist maden i posen, vasket den og bruger den derefter som termopose eller ”hylster” på alle mine ture. Her i sætter jeg så min frysepose/kogepose og spiser ud af den.

Derudover pakker jeg alt min mad i dagsrationer, så jeg ved hvad jeg har til hver dag. På denne måde spiser jeg hverken for meget eller for lidt, eller bliver fristet til at spise hele ugens snacks på én gang. Det giver også et godt overblik over hvor meget jeg spiser og om der skal justeres til næste gang jeg er på tur.

Morgenmad gjort ukompliceret

Det behøver ikke at være kompliceret at lave turmad. Morgenmad findes i mange versioner. Her er det vigtigt at du finder en god blanding du gerne vil spise alle dage. Evt. noget der kan spises både varmt og koldt. Har du fx haft en kold nat i soveposen, kan det være lækkert at din morgenmad også kan spises varm. Jeg bruger altid havregrynsblandinger bestående af:

  • Havregryn
  • Rosiner
  • Tørrede æbler
  • Mandler
  • Mælkepulver
  • Kanel, og nogen gange for variationens skyld
  • Tranebær
  • Peanuts eller
  • Kokos

Disse blandinger kan fungere med både koldt og varmt vand og fungerer derfor godt hele året. Jeg blander dem hjemmefra i kogeposer, så jeg kan spise direkte fra posen og dermed ingen opvask 🙂

Temperatur og mad på tur

Min frokost varierer lidt mere end min morgenmad. Uanset hvad jeg har med til frokost, er den pakket på en måde, så det kan blive ”walking-lunch”. Altså, mad der kan spises mens du bevæger dig. Nogen gange medbringer jeg kun snacks og kager til frokost og andre gange har jeg noget mere almindelig frokost med. Det mest almindelige jeg tager med på tur er brød, ost og pølse.

Om vinteren skal man huske at tænke over kulden, så her vælger jeg gerne en fed/blød ost og pølse, mens jeg om sommeren skal tænke over varmen, så her vælger jeg en mere tør/hård ost og knap så fed pølse. Både sommer og vinter har jeg ofte samme slags brød med.

Loganbrød og et alternativ

Mange kender nok loganbrødet, som er en meget tør type brød der holder utrolig længe. Denne har jeg også brugt på mange af mine ture. Efterhånden som jeg tog på flere og flere ture, blev jeg mindre og mindre fan af det meget tørre brød.

Nu bager jeg stort set altid stenalderbrød forud for vores ture. Det består af mange forskellige slags nødder/kerner, og så er det æg og olie der holder brødet sammen. Det kan også piftes med lidt tørret frugt. Dette er et brød rigt på smag og bliver ikke tørt. Det har selvfølgelig ikke så lang holdbarhed på denne type brød, men det kan sagtens holde en uge og lidt til.

Som alternativ til brød, ost og pølser, så har jeg arbejdet meget med madmuffins og riskager. Alt sammen anrettet i mindre portioner, så det nemt kunne spises på vejen. Jeg har gjort mig mange blandede erfaringer med dette alternativ, så det får et helt blogopslag for sig selv.

Aftensmad og tørkost

Der findes også mange versioner af aftensmad. Som jeg har nævnt tidligere, så vil jeg gerne undgå opvask og kun bruge kogende vand. Jeg bruger to forskellige metoder i forhold til forberedelse af aftensmad. Afhængig af hvor meget tid jeg har og hvor længe jeg skal være på tur.

Hvis man ejer en tørremaskine/dehydrator, så har man mulighed for at tørre sine egne retter. Her kan de fleste simple gryderetter dehydreres, hvis man bare tænker på at alle grønsager skal være små og kødet gerne være hakket. Jeg synes retterne taber lidt smag når de bliver dehydreret, så derfor tilføjer jeg gerne lidt ekstra smag til retten.

Tips til din tørre mad på tur

Som tilbehør til gryderetten, så fungerer kartoffelmospulver, minutnudler, couscous, ris og supperhornsnudler rigtig godt. Det meste kan bare blandes direkte i den tørrede gryderet. Ris og supperhornsnudler, kan dog have svært ved at blive bløde nok, med kun kogende vand. Derfor koger jeg altid disse først for derefter at tørre dem igen. Det kan virke lidt absurd at tilberede dem og så tørre dem igen, men det virker! De hydrerer meget bedre på denne måde og tilberedningstiden bliver kortere. Du kan også vælge at blande ovenstående i gryderetten inden du tørrer den og så tørre det hele sammen. Dette fungerer også.

Når jeg har tørret en ret smider jeg altid en spiseske sødmælkspulver og lidt salt i, inden jeg pakker den. Sødmælkspulveret er med til at give en lækker cremet smag og det kan alle retter tåle 🙂 Igen bliver dette pakket i kogepose, så jeg kan spise direkte af posen.

Forbereder jeg maden lang tid før jeg skal bruge det, smider jeg det i fryseren indtil jeg skal bruge det. Holdbarheden er rigtig god hvis man får tørret det godt, men for mig er det en god sikkerhed at det ligger i fryseren hvis der går mere end et par uger til det skal bruges.

Ekstra inspiration til menuen

Du kan finde mit næste indlæg “Turmad – 3 forslag og 7 gode råd” her på bloggen på næste mandag.

Kom med på mikroeventyr

Vi har løbende en række kurser, ture og workshops, hvor vi arbejder med forskellige emner som navigation, vandring, overnatning i kano og bålmad. Kom med ud og nyd naturen sammen med os som aftensarrangement og dagsture i Danmark.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping