fbpx

Hvordan planlægger du en vinterfjeldstur?

Hvis jeg skal være helt ærlig, så kan jeg allerbedst lide vintersæsonen. For mig er der noget unikt over det snedækkede landskab. Jeg synes at den hvide dyne åbner op for landskabet, og pludselig er det muligt at færdes overalt. Moser og vådområder bliver hvisket ud, søer er dækket af is og selv vandfald kan nu bestiges med økser og stegjern. Misforstå mig ikke, sommeren og efteråret er smukt og der er mindst lige så mange fede aktiviteter, men for mig stiller vinteren flere krav til mig og mine færdigheder, og den udfordring elsker jeg.

Jeg synes at den hvide dyne åbner op for landskabet, og pludselig er det muligt at færdes overalt.

I dette blogopslag vil jeg give dig nogle tips til, hvad du bør have styr på inden du tager på en vinterfjeldstur, og hvordan du kan gribe planlægningen an. Hvis du tidligere har været på vinterture, enten alpine skiture, langrendsferie eller deciderede vinterfjeldsture så har du en rimelig idé om, hvordan du skal forholde dig til miljøet med både lave temperaturer og omskifteligt vejr. Hvis du ikke har været afsted om vinteren før, kan det være at du skal overveje at tage med nogle erfarne på tur. Enten kan du tage af sted med nogen du kender som har erfaring eller tage på et decideret vinterkursus eller en arrangeret tur, hvor du kan blive introduceret til miljøet på en tryg og spændende måde.

Som udgangspunkt er der smukt og meget seværdigt i og omkring de norske nationalparker

Ofte har jeg en idé eller et projekt jeg gerne vil prøve, så jeg har dermed også en idé om hvor turen går hen. Hvis det er din første tur du skal til at planlægge, og ikke ved hvor turen skal gå hen, så er et godt sted at starte Nationalparkerne. Som udgangspunkt er der smukt og meget seværdigt i og omkring de norske nationalparker, og der er ofte både meget information og hjælp at hente i netop disse områder. Der er også altid mange overnatningsmuligheder at vælge i mellem og de kan også hjælpe dig med mere lokal information om både vejr og gode ruter.

Tre gode hjemmesider til turplanlægning

Når jeg skal planlægge en tur om vinteren er der 3 hjemmesider jeg starter med at besøge. Jeg starter med at gå på YR.no for at se vejrudsigten for det område og i den periode jeg er interesseret i. Hvis det kun er dage eller uger frem, kan jeg få en opdateret vejrudsigt, men er det planlægning flere måneder frem har YR også en historisk funktion, så du kan se statistik på hvilke uger der historisk set er bedst chance for godt og koldt vejr i. Om vinteren er godt vejr lig med ingen eller kun lidt vind samt encifrede frostgrader. Plus grader er rigtig skidt om vinteren da alt pludselig bliver fugtigt, sneen bliver tung og smøringen på dine ski ikke fungerer.

Oftest laver jeg ture uden for optrukne langrendsspor for at komme væk fra de mest brugte ruter og for at have fjeldet for mig selv og få en oplevelse af at være alene og få lidt vildmarksfølelse. Derfor kigger jeg også altid forbi Varsom.no som er den norske varslingstjeneste i forbindelse med naturfarer som sneskred, færdsel på is, oversvømmelse og jordskred. Netop om vinteren er jeg især interesseret i sneskred og hvilken faregrad der findes i det område jeg ønsker at færdes i. Det kan også være interessant, afhængigt af område, at vide om isen på søerne er tyk nok til at bære færdsel og hvilke søer der bliver brugt til vandkraft hvor isen risikerer at være usikker over hele vinteren.

Tid til kortnørderi

Når jeg så har fået et overblik over vejret og faren for sneskred begynder jeg at kigge kort. Min planlægning starter altid på UT.no som er Den Norske Turistforenings (DNT) online kort- og planlægningsværktøj. Her finder du både information om markerede løjper sommer og vinter, samt hvor der ligger betjente, ubetjente og private hytter og overnatningssteder. Mit råd til dig, hvis det er første gang du skal på tur på egen hånd, eller du ikke er super erfaren med at færdes på vinterfjeld, er at starte med en hytte tilhytte tur hvor du følger de kvistede løjper.

De kvistede løjper er ruter som er lavet af DNT og markeret med kviste og bambusstænger. De henviser til flotte turer som viser området frem og samtidigt sikrer at du færdes på trygge steder og i tilfælde af uvejr og dårlig sigt stadig kan finde frem. De kvistede løjper er sat sammen i et kæmpe netværk så der er masser at vælge imellem af både korte og lange alternativer. Ligeledes er ruterne lagt mellem alle DNT hytterne, så du nemt kan lave en rute fra hytte til hytte.

Hytte til hytte

At gå hytte til hytte i Norge, både sommer og vinter, er en klassisk måde at drage på tur for nordmænd, og klart et godt sted at starte hvis du ikke er super erfaren. DNT hytterne er alle i rigtig god stand, ligger flot placeret og indeholder alt hvad du behøver til en behagelig og hyggelig overnatning. De er primitive i den forstand at der hverken er indlagt vand eller elektricitet i de selv- og ubetjente hytter. At en hytte er selvbetjent betyder at den er uden bemanding men at der findes et proviantrum med mad som man kan købe til alle dagens tre måltider. En ubetjent hytte betyder at der hverken er bemanding eller madrum, men at der stadig er gasblus og brændeovn til henholdsvis madlavning, snesmeltning og opvarmning. I disse hytter er der senge med madrasser og tæpper. Du skal selv have sovepose eller lagenpose med, og i tilfælde af at der allerede er folk i hytten er der også ekstra madrasser til gulvet. Generelt gælder det at der altid er plads til én mere, og du bliver aldrig afvist. Du skal blot melde dig ind i DNT for at kunne få udleveret en nøgle som passer i alle hytterne.

Den største udfordring om vinteren er temperaturen. At fryse er sværere at håndtere end at have det for varmt, ofte vil du om sommeren når du har det for varmt bare kunne stoppe med det fysiske arbejde du laver, eller søge skygge som løsning på problemet. Om vinteren er det mere komplekst, og du kan sjældent bare stoppe op i det hele taget uden at skulle gøre noget aktivt for at forblive varm. Det første du bør få styr på er derfor dit udstyr, og især din beklædning og nogle gode rutiner i forbindelse med bevægelse og stilstand så du kan forblive varm og modsat ikke blive våd af sved under fysisk arbejde. Du kan læse mere om termoregulering i et tidligere blogopslag her. Det vigtigste er at være på forkant, det vil sige at tage tøj af eller lyne op for jakke og bukser når du får det varmt, og modsat skal du klæde dig på i god tid og huske at det er hoved, hals og håndled som skal beskyttes først, da de er de største varmeledere på kroppen.

Lidt om wind chill og tøj

Når vi snakker temperatur om vinteren er det vigtigt også at tænke på windchill faktoren. Når du ser på vejrudsigten og der kun er meldt minus 8 grader, så vil det ved en vindstyrke på bare 5 m/s føles som -15 grader. Så du bør altid om vinteren tænke i at kunne beskytte dig mod vinden med vindtæt tøj og hue samt en halsedisse til at beskytte den bare hud på dit ansigt.

De norske fjeldregler

DNT har sammen med Røde Kors også lavet nogle Fjellvettregler som skal støtte og skabe mere bevidsthed om risikoen ved at bevæge sig på tur i naturen, samt sørge for at vi alle tænker os om en ekstra gang og træffer nogle fornuftige valg undervejs. Det er ikke så meget regler som normer, og jeg synes de giver nogle fornuftige bud på hvordan man bør gebærde sig når man er på tur, for både at jeg selv og mine turkammerater kommer sikkert tilbage med nogle gode oplevelser. Det er ikke fordi det er direkte farligt at tage på friluftstur, men der er automatisk nogle risici ved at bevæge sig ud i naturen hvor der kan være langt til hjælp, og hvor man ikke nødvendigvis støder på andre folk hver dag.

Jeg vil gerne fremhæve regel nr 1 fordi jeg synes det er det nemmeste tiltag overhovedet at melde fra hvor du går hen og hvornår du regner med at være tilbage. På den måde har du sørget for at nogen holder øje med dig og kan slå alarm hvis du ikke selv er i stand til det. Jeg synes det er en god vane, og jeg melder fra til min kæreste selv når jeg løber en tur på åstien i Odense.

Regel nr 4 er også en af mine kæpheste. Selv om du planlægger en kortere tur mellem hytter i nemt fremkommeligt terræn kan det stadig gå galt, og med et vejrskifte til det værre kan det være nok så god og overskuelig en plan du har lagt. Så sørg for at have både mad og drikke nok til en lang dag eller i værste fald en ufrivillig overnatning. På hytte til hytte tur er det også en god ide med en vindsæk eller et lille ekstra telt i tilfælde af at du må stoppe op på grund af dårligt vejr, frem for at kæmpe dig gennem uvejret med risiko for at fare vild eller komme til skade.

Selvfølgelig vil jeg også nævne nr 8, det er ingen skam at snu. Den nok mest kendte af de 9 fjellvettregler, og måske også den mest sigende. Det er ingen skam at vende om eller ændre på sine planer. Naturen er uden for vores kontrol, og det er noget du lærer og vender dig til. Så tag det som en lærerig oplevelse, og husk at tage det med i overvejelserne når du planlægger en tur, for det er ikke usandsynligt at du må lave lidt om.

God tur

Jeg håber, at jeg nu har givet dig mod og lyst til at komme på vinterfjeldstur. Jeg synes det er det mest eventyrlige landskab når der ligger sne og du bogstaveligt talt laver dine egne spor, og dagen efter kan der komme nogen efter dig og få samme oplevelse når bare det har sneet eller blæst en lille smule. Det kræver en lille smule mere forberedelse og omtanke at tage på tur om vinteren, men det er ikke umuligt og en udfordring du helt sikkert vil kunne mestre. Hvis du ikke har prøvet det før, eller bare godt kunne tænke dig at komme på tur med andre ligesindede eller lære noget mere om vintermiljøet så kan du jo overveje at tage med på vores hytte til hytte tur. Vi giver dig muligheden for at lære noget nyt, få en masse fede oplevelser og møde nogle nye mennesker i trygge rammer.

Du kan også fortsætte med at blive inspireret eller prøve at tilegne dig lidt mere viden ved at tage et kig på DNT hjemmeside under Fjellvett hvor de giver dig flere tips og tricks til både at planlægge en tur samt til udstyr og sikkerhed.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping