fbpx

Dags- og overnatningsture med børn på vinterfjeld

I denne uges blogopslag vil jeg fortælle lidt om mine erfaringer med at have børn med på vinterfjeld. Gennem flere vintersæsoner har jeg haft adskillige unger med på dags- og overnatningsture på vinterfjeldet. Det har været alt fra store efterskolegrupper (13-17 år) til mindre familiegrupper med far, mor og børn (2-12 år). Disse ture har både været på ski og snesko og med alverdens aktiviteter undervejs.

Det første jeg altid gør, når jeg skal afsted på en tur med børn, er at definere hvad målet på turen skal være. Handler det fx om at dygtiggøre sig på ski, almindelig tilvænning til vinterfjeld, rykke nogle personlige grænser eller måske en hel fjerde ting. Denne definition er alfa og omega at have i baghovedet, da jeg ofte ser eksempler på, at de voksne vil gabe over for stor og bred en mundfuld, til at turene bliver succesfulde. Man skal ofte tænke på, at det er de voksnes lyst og drømme om ture i den vilde barske natur, der motiverer familier til at komme afsted, frem for børnenes ønsker, der ofte ikke helt forstår hvad det drejer sig om.

Hvis man planlægger godt og tager det i børnenes tempo, kan og vil de meget mere end deres forældre og lærere troede de kunne

Det hele handler om at planlægge og tage af sted på børnenes præmisser, og give dem gode og succesfulde oplevelser, så de har lyst til flere og nye ture.

Turplanlægning

Noget af det bedste man kan gøre for at det bliver en god tur, er at lave en lille smule turplanlægning inden man begiver sig afsted. Ud fra de førnævnte ønsker om hvad turen skal indeholde, kan man begynde at tænke over terræn, længde og udstyr til turen. Der er utrolig stor forskel på at gå i skov og på højfjeld. I skoven er der trygt og dejligt at være, men også til tider lidt vanskeligere at navigere og mere ujævnt terræn. Hvorimod det på højfjeldet kan være mere barskt og vejret kan slå om hurtigere end man kan nå at komme tilbage til hytten og varmen. Derfor skal man altid vælge et terræn der passer til børnenes formåen på ski eller snesko, og de voksnes friluftsfærdigheder.

Derefter skal man overveje hvor langt man skal bevæge sig. Her er det godt at have startet med små og korte træningsture, hvor man har fået en fornemmelse af hvor hurtigt og langt børnene kan gå. Det kan være rigtigt godt givet ud, at tage helt små ture på 1-2 timer, et par kilometer og ikke længere væk fra ens base, end at man hurtigt og let kan komme hjem. Udover det, så giver det de voksne en idé om hvor niveauet skal være på de kommende dags- og overnatningsture. Succesfulde træningsture kan også bruges til positiv tilskønning, når man står på en overnatningstur og ungerne synes det hele er lidt hårdt og trist. Det er altid godt at kunne minde børnene om, at de tidligere har gennemført og fuldendt en lignende tur.

Forventningsafstem med børnene

Uden at gå i alt for mange detaljer om hele turens indhold, er det vigtigt inden start at definere et fysisk mål over for børnene og lave en forventningsafstemning med dem. Et fysisk mål er fx den hytte i går efter at skulle sove i, eller den sø halvvejs på turen, hvor i har planlagt at isfiske. I samme ombæring kan du beskrive hvad de kan forvente af turen dertil. Hvor langt er der sammenlignet med tidligere små træningsture i har gået, og måske beskrive hvor og hvornår på turen det bliver hårdt. På den måde bliver det mere håndgribeligt for ungerne at forstille sig hvad de møder, samtidigt med der altid er et mål ”i horisonten” at gå efter. At sige ”vi skal på en 8 km dagstur der tager 6 timer” er alt for abstrakt til at de fleste (egentlig både børn og voksne) kan forstille sig det og så går der ikke lang tid før der bliver mytteri i gruppen J

Oppakning

For de mindste er oppakning noget jeg vil undgå, men lige så snart ungerne når en alder på 10-12 år kan de sagtens bære en dagsrygsæk (omkring 20L), for så småt at tilvende sig det at gå på tur med rygsæk. Man skal huske på, at for de fleste børn er det hvide element stort set ukendt at bruge til tur og det er vigtigt at de får en mestringsfølelse, om det så er på ski eller snesko de bevæger sig. Her kan oppakning nogle gange være en hindring for at opnå denne mestringsfølelse og giver flere udfordringer end sejre. Derfor er det også godt givet ud, at de voksne tager det tunge læs. Hvis der er for meget udstyr til en rygsæk, så er det altid en mulighed at tage pulk med. At gå med pulk på børnetur er ikke nogen dum idé, for ofte får det de voksne til at sænke tempoet lidt, så både store og små kan følge med, og man vælger også hurtigt et lidt mere hensigtsmæssigt rutevalg i terrænet.

Sikkerhed

Når man så er kommet af sted på tur, er der nogle sikkerhedsmæssige forholdsregler man som voksen altid skal gøre sig. Børn er generelt ofte dårlige til selv, at fortælle præcis hvordan deres tilstand er og hvordan de har det. Fx kan kedsomhed ofte komme til udtryk ved at de gør opmærksom på, at de er kolde og trætte, selvom det måske mere handler om, at de keder sig og er sultne. Andre gange hvis de hygger sig og er meget optaget af andet, glemmer de simpelthen kulde og sult før de er slået helt ud. Derfor stiller det store krav til, at de voksne er meget opmærksomme på fysiske og psykiske symptomer hos de mindste. Hold altid visuelt øje med blottet hud som fx i ansigtet og tjek en gang imellem fingre og tæer. Hellere spørg hvordan humøret er en gang for meget end en gang for lidt.

Undervejs på turen husk også at have rigeligt med små spisepauser med snacks (nødder, chokolade osv.) og drikkepauser med både koldt og varmt at drikke. Pauserne behøver ikke tage meget mere end et par minutter for ellers når man også bare at blive kold igen.

Overnatningsture

Overnatningsture på vinterfjeldet er for børn noget af det mest spektakulære, man kan gøre med dem. Tanken om at overnatte i en barsk, mørk og kold vinternat kan for mange børn virke uoverskueligt og til tider uhyggeligt og grænseoverskridende, selvom det er med mor og far. Derfor er det ekstra vigtigt at forberede dem på hvad der venter dem.

En vigtig ting ikke at glemme er dagenes længde. Lidt afhængigt af hvor og hvornår på vintersæsonen man tager på tur, så kan der godt være så lidt som 6 timers dagslys til både at klare de praktiske ting som turen på ski, lejrslagning og udendørs leg. Alle de resterende mange mørketimer kommer meget nemt til at virke lange og kedelige, hvis der ikke er planlagt noget helt specielt. Afhængigt af hvilken type overnatning man har valgt, kunne det jo være alt fra kortspil, madlavning, bål og meget mere.

Nedenfor har jeg listet de 3 mest almindelige overnatningsmuligheder op, samt fordelene og ulemperne ved dem.

Hytte

Overnatning i hytte må betragtes som værende det mest ligetil når man er på tur med børn. Selv i de mest primitive hytter på fjeldet, hvor der hverken findes vand eller elektricitet, kan man meget nemt få skabt gode forhold til masser af hyggelige timer. I de fleste hytter er der mulighed for at tænde op i brændeovn eller en åben pejs, og der kan hurtigt blive en helt normal indendørs temperatur på et par timer. Derudover er det også ofte lettere at få klaret madlavningen på enten brændekomfur eller medbragt køkkenudstyr. De sene aftentimer kan bruges i stearinlysets skær rundt om en buldrende brændeovn med spil, historier eller læsning. I hytte kan alle være med – selv de allermindste.

Snehule

At bygge og sove i en snehule lyder for mange som en vild og ekstrem oplevelse. Men det er det langt fra. At overnatte i snehule er noget af det mest behagelige og hyggelige man kan forestille sig. Når først man har bygget den, har man sin helt egen rolige og stille hule hvor man kan indrette sig og hygge i mange timer og dage. Temperaturen kommer aldrig under 0 grader, så det kan til tider føles næsten ”varmt”, og der kan tændes op med stearinlys og gøres hjemligt i hulen.

Det helt store minus ved denne type overnatning er mængden af arbejde det kræver. Afhængigt af hvor mange voksne der er til at grave, så tager det hurtigt omkring 4-6 timer før man har et sted at gå til ro. Børnene synes ofte det er enormt sjovt at grave i starten, men det kan være svært at opretholde deres begejstring for det hårde fysiske arbejde i længden. Derudover bliver man også meget nemt våd, fugtig og kold af det fysiske arbejde, hvis man ikke er opmærksom på at holde sig snefri og holde pauser. De kræver selvfølgelig også at der er en voksen i gruppen der kan lokalisere skavler og har genskab til at bygge sikre snehuler, men når det er sagt så er det at sove i snehule en helt fantastisk oplevelse, så her kan det også være værd fx at tage med guide på sådan en tur. I snehule kan børn i alle aldre være med, hvis bare de har det rigtige udstyr.

Telt

At slå en teltlejr op i sneen er en hurtigere proces end snehulen, men kræver stadig en masse arbejde. Derudover er man også mere udsat for vejr og vind i løbet af ens ophold. I modsætning til en snehule er det sværere at opvarme et telt, da man ikke har hulens isolerende sne og man skal regne med at temperaturen er den samme både inden og uden for teltet. Det vil så sige at hvis man ikke konstant holder sig i gang med leg eller gøremål, så kan den eneste måde at holde sig varm på, være at krybe ned i soveposerne. For børn og unge kan 10-12+ timer i en sovepose virke som en fuldstændig uoverskuelig lang periode, som sjældent ender med at blive nogen stor succes. Jeg vil umiddelbart mene at telttur om vinteren er for lidt større børn. Vil man gerne introducerer sine børn (også mindre børn) for overnatning i telt om vinteren, så kan jeg fx anbefale at ens første tur i telt er meget tæt på en hytte. Man kunne fx vælge en primitiv hytte på fjeldet og så slå telt op lige uden for hytten. På denne måde vil man til at starte med, kunne bruge aftentimerne inde i hytten og så sove ude. Dette giver en god måde at teste teltovernatning på og så i stedet for at flytte sig hver dag, kan man bruge et par dage ved denne hytte, hvor man bruger de lyse timer på at lave mad ude og bygge på sin teltlejr, for at gøre sig selv nogle erfaringer med dette i trygge rammer. En ulempe ved denne type overnatning er desværre at den kræver meget udstyr for at gøre oplevelsen god, derfor vil jeg de første gange anbefale fx at have pulk med, så der kan medbringes lidt ekstra udstyr til komfort.

Nu har jeg kort gennemgået nogle af de ting, jeg synes er vigtigst at forholde sig til, når man skal på vintertur med børn. Så er det egentlig bare at komme afsted ud i naturen og træne. Her hos os er vores familieuge i vinterferien en fantastisk mulighed for at få kickstartet sin vinterfriluftlivskarriere med sine børn og komme i gang med nogle af de små træningsture, jeg har talt om i dette opslag. Har du selv dyrket vinterfriluftsliv før er det også en rigtig fin mulighed for at vække nysgerrigheden hos børnene sammen med andre børn, og har du aldrig været afsted om vinteren er dette et godt sted at prøve det i trygge rammer.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping