fbpx

Vores blog holder sommerferie

Nordisk Friluftskompagni er genopstået efter at være lukket under coronaen. Vi har renoveret vores hjemmeside og er ved at genskabe turprogrammet. Vores blog er taget ned for en tid – men bare rolig 🙂 den vender tilbage.

Vores lille bibliotek

De fleste ligger stadig gemt som filer mens vi færdiggør vores ture, men de skal nok finde vej tilbage. Indtil da har vi bevaret et lille bibliotek du kan læse her fra siden:

(mere…)

Read More

Hvordan planlægger du en vinterfjeldstur?

Hvis jeg skal være helt ærlig, så kan jeg allerbedst lide vintersæsonen. For mig er der noget unikt over det snedækkede landskab. Jeg synes at den hvide dyne åbner op for landskabet, og pludselig er det muligt at færdes overalt. Moser og vådområder bliver hvisket ud, søer er dækket af is og selv vandfald kan nu bestiges med økser og stegjern. Misforstå mig ikke, sommeren og efteråret er smukt og der er mindst lige så mange fede aktiviteter, men for mig stiller vinteren flere krav til mig og mine færdigheder, og den udfordring elsker jeg.
(mere…)

Read More

Dags- og overnatningsture med børn på vinterfjeld

I denne uges blogopslag vil jeg fortælle lidt om mine erfaringer med at have børn med på vinterfjeld. Gennem flere vintersæsoner har jeg haft adskillige unger med på dags- og overnatningsture på vinterfjeldet. Det har været alt fra store efterskolegrupper (13-17 år) til mindre familiegrupper med far, mor og børn (2-12 år). Disse ture har både været på ski og snesko og med alverdens aktiviteter undervejs. (mere…)

Read More

Kunsten at vælge de rette ski

I dette blogindlæg vil jeg forsøge at kaste lidt lys over et af de emner vi får allerflest henvendelser og spørgsmål på, både før, under og efter vores ture og kurser – nemlig valg af ski. Og ikke bare på de forskellige typer af ski i sig selv men også hvornår man skal vælge den ene type frem for den anden, typer af bindinger og støvler, forskellen på stave og til slut tilbehør til ski.
Jeg vil holde mig til at skrive om de 2 forskellige typer af ski som vi her hos Nordisk Friluftskompani arbejder og tilbyder ture og kurser med, nemlig: langrendsski og fjeldski.

En analogi jeg ofte bruger til at beskrive typer af ski for danskere, er at sammenligne med cykler. Som det stolte cykelfolkefærd vi er, kender og ved enhver dansker at der findes et utal af forskellige typer cykler til forskelligt brug, ift terræn, personlighed og kondition. Denne viden er direkte overførbar til ski. Ligesom der findes cykler som er designet til brug i byen, i fladt og letkørt terræn, findes der cykler der er til skov, bakker og stier samt cykler til langdistance, landevej og race. Alle danskere ved at der er forskel på en klassisk herre/dame cykel, en citybike, en racercykel og en mountainbike. Ligeledes findes der ski som er direkte sammenlignelige med disse og er designet til specifikt offpiste, back country, præparerede spor eller pister.

Som så meget andet udstyr kan man fordybe sig fuldstændig og nørde hver en lille niche inden for skiudstyr, hvilket også er fantastisk, men det er ikke det der er meningen med dette blogindlæg. Det er derimod meningen og håbet at jeg kan hjælpe dig med et overblik, og forenkle nogle af de ting som fabrikanter og butikker ofte gør en masse ud af at komplicere. ?

Generelle tanker og overvejelser du bør gøre dig inden du køber ski

Når du skal ud og finde dig et par ski, stave, bindinger og støvler til dig selv er der flere spørgsmål du skal stille dig selv og tage stilling til. Har du allerede gjort dig nogle tanker inden du går ned til din lokale frilufts-/skibutik eller starter med at shoppe online, så er du langt bedre stillet, og både den fysiske ekspedient og det skriftlige materiale online får du meget mere ud af. De vigtigste spørgsmål jeg vil forslå du stiller dig selv er følgende:

Hvor skal du færdes? I præparerede spor? På præpareret piste? Udenfor præparerede spor? Offpiste? Stejlt terræn? Fladt terræn? Osv

Terrænet du skal bruge dine ski I er det første som skifabrikanterne definerer de forskellige typer af ski ud fra. Du skal altså beslutte dig for hvor størstedelen af din færdsel vil foregå og derfra så vælge om du fx skal have langrendsski, fjeldski, alpinski eller offpisteski.

Hvordan er dine egne færdigheder? Er du nybegynder? Let øvet? Øvet? Eller ekspert?

Måden en ski er bygget op på bestemmer om den er egnet til en nybegynder eller fx en ekspert skiløber. En nybegynder på en ekspert ski vil have meget svært ved at få mestringsfølelsen og generelt have en sværere indlæringskurve og ligeledes vil en ekspert skiløber på en nybegynderski slet ikke få alt potentialet ud hans færdigheder.

Hvilken type tur skal du på? Skal du på dagsture? Overnatningsture? Ekspedition? Sove i hytte? Sove i telt eller snehule? Gå med stor rygsæk? Gå med pulk? Gå med hund? Osv

En ting er hvor du bevæger dig hen på dine ski, men typen af tur du tager på, har lige så stor betydning. En flerdages tur betyder at du skal have dine støvler på alle vågne timer i døgnet frem for dagsture hvor du måske kun skal have dem på 3-4 timer af gangen. Har du oppakning med på tur og er den på din ryg eller bag dig på fx pulk skal dette også tages med i dine betragtninger.

Hvem skal du på tur med? Og hvilket udstyr har de?

Det er vigtigt at dig og dine turkammerater har nogenlunde ensartet udstyr med sig. Hvis en person i gruppen kommer med udstyr der væsentlig skiller sig ud fra resten af gruppens kan det give udfordringer med hensyn til at man ikke kan færdes i samme type terræn, holde samme hastighed eller i værste tilfælde simpelthen ikke kunne gennemføre samme tur.

Hvordan er din kropsbygning, altså højde og vægt?

Om du er høj og tynd, lille og tæt eller en helt tredje kombination betyder så utroligt meget. Heldigvis er fabrikanterne gode til at oplyse om dette via fx størrelses tabeller på deres hjemmeside. Der er nogle tommelfingerregler som jeg vil gennemgå senere, men læs altid hvad den specifikke fabrikant oplyser. Alt sammen noget at tage med i den samlede overvejelse, når du fx kigger på vægt, spænd og længde.

Alle disse spørgsmål og efterfølgende dine svar vil hjælpe dig på vej til finde de rette ski, til netop dig og din specifikke tur. Jeg ved godt at dette er mange spørgsmål og mange kan være svære at give et kvalificeret svar på. Desværre ser jeg alt for ofte at man første køber ski, for så bagefter at finde ud af at det var en helt andet type ski man søgte, og jeg må da også erkende at jeg selv er faldet i den fælde før. ?

Kan jeg bruge mine gamle ski jeg har liggende hjemme på loftet?

Generelt set så burde der ikke være noget i vejen for at du sagtens kunne bruge dit gamle udstyr. Hvert år ser jeg masser af danske skiløbere ankomme på skiudstyr der næsten var værdigt til udstilling på museer og have en helt igennem fin uge på ski.
Når det så er sagt, så er der de sidste mange år sket en hel utrolig udvikling inden for alle typer af ski, så de i dag både er nemmere og sjovere at køre. Så en god overvejelse at gøre sig selv er altid hvad er udgiften på et par nye ski versus udgiften på en ferie på gammelt udstyr og måske en masse unødig energi og kræfter som man i stedet kunne bruge på køreglæde og nydelse? Derudover skal du også være sikker på at dit udstyr passer sammen. Specielt hvis du mangler enten støvler eller bindinger, kan det være svært at finde nyt udstyr der passer sammen med gammelt. Gennem de sidste mange år har der været et væld af forskellige typer af støvler og bindinger som ikke nødvendigvis passer sammen længere. Målet er ikke at købe nyt udstyr, men at have det rigtige udstyr til din tur og dine forudsætninger så du får mest ud af din ferie.

En hårfin balance

Når vi hos Nordisk Friluftskompani forsøger at hjælpe med at guide i valget af udstyr, er det altid en hårfin balance imellem det ikke skal blive et udstyrsstykke at stå på ski, men fokus skal være på nydelse, fornøjelse og sikkerhed. Vi er ikke sat i verden for at sælge udstyr som fx de fysiske butikker og netbutikkerne er det. Vi har et fast mål om at det skal være sjovt at stå på ski og man skal kunne nyde det maximalt undervejs. For nogle betyder det, at hvis de har købt udstyr for dyrt og over deres færdighedsniveau kan de simpelthen ikke nyde det! For hver gang de kigger ned på deres ski, tænker de på alle de penge de kunne have sparet og brugt på noget andet, for dem mere brugbart udstyr eller oplevelser.

I den anden ende af skalaen er der helt sikkert også nogle der ikke nyder det når de måske, for at spare, kører rundt på de gamle ski fra loftet med støvler der er ædt halvt op af møl. Det er her man også må lytte lidt til sig selv og ikke bare mig eller sælgeren i butikken, men det er ofte lettere sagt end gjort? Desværre må man også bare erkende at der ikke findes ét par ski der passer til alt skiløb eller alle skiløbere, så hvis man gerne vil dyrke flere forskellige typer af skiløb, må man nok også indstille sig på at skulle investere i flere forskellige typer af ski.

Kan det betale sig at leje udstyr?

Til slut er der også den mulighed at leje udstyr. Her er det dog også vigtigt at gøre sig overvejelser omkring hvilken type udstyr der er mulighed for at leje. Der findes masser af rigtigt gode udlejere men desværre også lige så mange dårlige med 10,15 eller 20+ år gammelt udstyr, hvor man stadig får lov til at betale i dyre domme for det. En god ide er altid at forhøre sig hos udlejeren inden afrejse hvilken type af udstyr de tilbyder. En god tommelfingerregel er, hvis de ikke kan beskrive for dig præcis hvilket udstyr du kan leje hos dem, så har de nok heller ikke styr på hvilken type du skal bruge til netop din tur. Derfor kan det at leje udstyr både være en god og dårlig vej at følge. Dog vil jeg sige, er du nybegynder og ikke har specielt meget styr på hvilket udstyr du skal bruge, så er det at leje ofte en bedre løsning end at hive noget ned fra loftet.

Read More

Kunsten at vælge de rette ski

I dette blogindlæg vil jeg forsøge at kaste lidt lys over et af de emner vi får allerflest henvendelser og spørgsmål på, både før, under og efter vores ture og kurser – nemlig valg af ski. Og ikke bare på de forskellige typer af ski i sig selv men også hvornår man skal vælge den ene type frem for den anden, typer af bindinger og støvler, forskellen på stave og til slut tilbehør til ski.

(mere…)

Read More

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping